z2_3
1322
< Acasa > < Înscrieri > < Info Tehnice > < Rezultate >

 

SALINA OCNELE MARI
Istoric

Exploatarea sarii la ocnele mari s-a facut din cele mai vechi timpuri, edificatoare fiind descoperirea in aceasta zona a unui numar insemnat de topoare-ciocan de minerit apartinatoare culturilor epocii neolitice, bronzului si primei epoci a fierului.
Pe baza exploatarii rezervelor de sare de la Ocnele Mari, s-a dezvoltat o comunitate puternica, incepand inca din antichitate, pana in prezent, cand o mare parte din economia judetului depinde de exploatarea de sare de la Ocnele Mari.
Dacii creeaza de-a lungul Piraului Sarat un intreg sistem de asezari si fortificatii al carui punct nodal pare sa fie importanta asezare de la Ocnele Mari-Cosota, ai carei locuitori,probabil ca se ocupau cu exploatarea si comercializarea sarii.
Conform descoperirilor arheologice aici s-ar afla vestitul centru tribal "Buridava"
In evul mediu exploatarea sarii are o deosebita importanta , devenind monopol domnesc . Un avint deosebit capata exploatarea de la Ocnele Mari in timpul domniei lui Constantin Brincoveanu , sarea de la Ocnele Mari devenind o sursa importanta , aducatoare de venituri .
Din anul 1959 pina in prezent zacamintul Ocnele Mari este exploatat prin doua metode de exploatare , pe cale umeda prin dizolvare cinetica - in sonde si pe cale uscata - in subteran la Salina Ocnele Mari . In anul 1993 au inceput lucrarile la mina noua de sare de la Ocnele Mari , in punctul Cocenesti .
Lucrarile miniere se desfasoara la nivelul a doua orizonturi - orizontul +226 si orizontul +210 , metoda de exploatare fiind cu camere mici si palieri patrati , actual cea mai moderna metoda de exploatare pe plan mondial.
Finalizarea exploatarii in aripa de vest a orizontului +226 a permis amenajarea in subteran a unui Punct turistic . Acesta cuprinde spatii de agrement , spatii de joaca , un muzeu cu exponate care arata istoria zonei din cele mai vechi timpuri pina in prezent , nu in ultimul rind , cea mai mare biserica subterana din Romania .
Investitiile specifice acestui Punct turistic vor continua , astfel incit acesta sa devina in anii urmatori, unul din cele mai mari obiective din Europa

Hotel Traian -

Cazare 80 lei / camera doua locuri / zi

Masa 40 lei / persoana / zi

Rezervari: ecosport.ro@gmail.com

Acces - Cazare - Masa

5 Februarie 2017